Във времена на несигурност и непрекъснато нарастваща инфлация, всички искаме да вложим спестяванията си в разумна инвестиция, която да ни осигури т.нар. защита,  парите ни да бъдат „изядени“ от инфлацията. 
Съществуват редица методи за инвестиране, един от най-популярните от които – в недвижими имоти. 

„Добра инвестиция ли е покупката на имот?“ е въпрос, който предизвиква спорове, не само по време на инфлация. 

Ето защо, днешната статия сме посветили именно на инвестирането в недвижим имот – добра идея ли е, кога е подходящо да инвестираме, какво трябва да знаем, за какво да внимаваме. 

 

1.    Инвестиция vs Защита на спестяванията

Преди да дадем отговор на въпроса „Добра инвестиция ли е покупката на недвижим имот?“ е важно да уточним, че „инвестирането“, в класическия смисъл на думата, чрез което влагаме парични средства с цел реализиране на доход, се различава от покупката с цел „запазване“ или „съхраняване“ на спестяванията. 

И тъй като нерядко понятието „инвестиция“ разговорно се използва в смисъл на „запазване на спестяванията“, хората често остават с погрешна представа за това къде е най-добре да вложат парите си.

Ако сме решили да закупим имот с цел да реализираме доход, то от нас се очаква да го отдаваме под наем например, или да го препродадем. В този случаи ние сме инвестирали нашите средства с цел възвращаемост и очакваме печалба.

Ако обаче просто сме закупили имота с цел да запазим спестяванията си от инфлация (обезценяване), без да имаме намерение да реализираме доход от него, като го отдаваме под наем и/или като го препродадем, в този случай говорим за „спестяване“ или „защита на спестяванията“.2.    Добра идея ли е инвестирането в недвижим имот? (по време на криза) 

Във време на криза и инфлация, докато 

  • лихвите по депозитите са близки до 0%, което прави влоговете практически неизползваеми, 
  • лихвите по кредитите са ниски (към момента под 3%), и
  • инфлацията нахвърля лихвите по кредитите…
     

- Да, инвестицията в имот е добра идея, и добро средство за защита на спестяванията!

Един от основните плюсове на имотите е, че те винаги са били и ще продължават да бъдат търсени. Което ги прави подходящ, а и често предпочитан инвестиционен метод както за реализиране на доход, така и за запазване на спестяванията от обезценяване. 

Годишните приходи, при дългосрочно отдаване на имот под наем, след приспадане на всички разходи за поддръжка, ремонт след освобождаване и т.н., могат да достигнат около 3% до 4%, което при настоящата икономическа ситуация, ни гарантира  най-малко, че ще защитим спестявания си от инфлацията.

Чрез инвестиция в недвижим имот, бихме могли да реализирате и 7-8%, а дори и до 10% приходи за година от краткосрочно отдаване под наем. Трябва да се има предвид обаче, че краткосрочното отдаване под наем е свързано с повече време и средства - за реклама, поддръжка на имота, посрещане и изпращане на гости, и др. 

Покупката на имот често може да послужи и като добра алтернатива за запазване на спестяванията от обезценяване по време на инфлация, без да целим реализиране на доход. 

В случай, че разполагаме със свободни средства, за които имаме опасения, че ще се обезценят с времето, и предвид факта, че депозитните сметки при текущите лихвени проценти вече не са толкова ефективни, бихме могли да обмислим покупка на имот. По този начин си гарантираме, че покупателната способност на средствата ни ще се „запази“ във времето. На по-късен етап, когато икономическата обстановка се „успокои“, при нужда, бихме могли да продадем имота и така да се каже, да си „възстановим инвестираната“ сума.

Когато целта на покупката е да „защитим спестяванията си“ е изключително важно да знаем точно с какви средства разполагаме и каква част от тях можем да вложим.

 


 

Не е добра идея например, 90% от сумата необходима за покупката на имот, да бъде изтеглена на кредит, с идеята, да „съхраним“ останалите 10% от спестяванията си.  Тоест, ако спестяванията ни са в размер на 10% от продажната цена на имота, по-удачно би било да не инвестираме в този актив. 

В най-добрия случай, такава „инвестиционна сделка“, би била изгодна, ако разполагаме поне с 50% от средствата необходими за покупка на имота. А останалите 50%, при лихва от банката под 3%, бихме могли да изтеглим на кредит. 

 

3.    Какво е добре да знаем когато инвестираме в имот?

Независимо дали покупката на имот е с цел инвестиция и реализиране на доход, или с цел „запазване“ на спестяванията, съществуват редица фактори, които да вземем предвид, преди да пристъпим към покупка. 
 

#Заделете част от личните си средства

Основен недостатък на имотите е тяхната ниска ликвидност, т.е. невъзможността бързо да продадем собствеността, и да я „превърнем“ в пари. Затова най-доброто, което можем да направим е, да заделим лични средства, независимо дали в кеш или по сметка, които да са поне равни на разходите ни за период от 6 месеца.  

По този начин ще се застраховаме от извънредните разходи, които почти винаги. изникват. Било то за ремонт на колата, обучението на децата, и пр. А в най-добрия случай, ще се сме застраховани за известно време, ако останем и без работа. 

 

#Първо финансирането, после избора на имота

Често допускана грешка е да изберем жилище, преди да сме помислили за финансирането. Ако избързаме с финансирането, съществува много по-голям риск, условията по кредита, да не са толкова изгодни за нас. 

yes Съвет: Първо проучете възможностите си за финансиране – осведомете се от условията, които различните банки Ви предлагат. Намерете най-добрите за Вас, и тогава преминете към избора на имот.

 

#Подбор на подходящия имот

Ново или старо строителство – Внимавайте с избора на имот. Цените на старото строителство, могат да бъдат спекулативни. 

Цените на новото строителство в най-честия случай, са изчислени на база на направените разходи за материали. Това обаче не е точно така при имотите старо строителство. Доста често се случва те да следват „тенденцията“ на пазара и да се предлагат на цени близки, а понякога дори същите, като имот ново строителство. Което не е много справедливо, предвид, че сградата вече е амортизирана, а материалите, които са използвани за строеж могат да са с ниско или лошо качество. *При новото строителство, винаги можете да попитате инвеститора, какви са вложените материали. 

Освен това, старото строителство е много вероятно да се нуждае от много по-голяма сума за ремонт. Голям е шансът да се наложи да къртим плочките в банята, да сваляме тапети и да изравняваме стени, да сваляме стара дограма, и т.н., което е съпроводено и с още разходи. Разходи за майстори, които да „премахват“ старото, преди да положат новото, разходи за строителни отпадъци и т.н. 

А шансът да намерим имот старо строителство, който няма нужда от основен ремонт не е много голям. И в случай, че намерим такъв, има риск да възникнат други, непредвидени ремонти, именно заради амортизацията.


Етап на строителството – Трябва да сме внимателни и с покупките на имот „на зелено“. 

Цените на имотите в начален етап на строителство могат да са значително по-изгодни. Но по-ниската цена обикновено е свързана и с по-висок риск. Риск, сроковете да не бъдат спазени и строежът да се забави или сградата изобщо да не бъде завършена. 

yes Съвет: Проучвайте внимателно инвеститора/строителя и се консултирайте с адвокат при подписване на договори.


Избор на локация – Локацията е един от най-важните фактори, при избора на имот, независимо дали за инвестиция или за собствено жилище. Добрата локация ще Ви осигури по-висок доход от наем, ако решите да отдавате имота, а продажната цена ще поддържа по-високо равнище. 

yes Съвет: Вземете предвид особеностите на квартала (района) и доколко развита е неговата инфраструктура. Близостта до училища и детски градини, магазини, болнични заведения, спирки на градски транспорт или метро, паркове и/или море, както и близостта до централната част на града. Тишината, спокойствието и безопасността, които района предлага, възможността за паркиране близо до имота и т.н., са предимства, които винаги ще бъдат търсени и предпочитани. 

 

#НЕ забравяйте за разходите

Не бива да забравяме, че покупката на недвижим имот е съпроводен и от разходи. Добре е да предвидим и тях, и внимателно да изчислим дали бихме могли да понесем тяхната финансова тежест. 

Разходи по придобиване на имота

  • Разходи по прехвърляне на имота (местен данък; такса за нотариус, такса вписване) 
  • Брокерски комисионни (ако използваме услугата на агент)
  • Банкови разходи (данъчна оценка, такса усвояване)

Разходи, след като сме закупили имота 

  • Разходи за данъци
  • Разходи за ремонт и поддръжка и др.


Инвестирането в недвижим имот не е лесна задача. Изисква знания и анализи на пазара, финансова грамотност, правилно управление на ресурсите и пр. Успехът на инвестицията може да се повлияе от размера на доходите, размера на кредита, професията и т.н,, винаги ги взимайте предвид! И бъдете разумни. 

 


Разгледайте нашите комплекси и свободните имоти в продажба:
 

 Вечнозеленият оазис – комплекс „Перла“, гр. Бургас
  
Комплексът който сбъдва мечти – Majestic Sea Village, Поморие


 

Бонус съвет: 
Посъветвайте се с нашите консултанти,
които ще отговорят на всичките Ви въпроси – напълно безплатно – БЕЗ КОМИСОНА! 

 ОЩЕ ОТ НАШИЯ БЛОГ: 

 6 ФАТАЛНИ ГРЕШКИ, КОИТО МОЖЕ ДА ДОПУСНЕТЕ ПРИ ПОКУПКА НА ЖИЛИЩЕ

 КАКВО ЗНАЧИ КОМИСИОНА? - ТАКСА, КОЯТО ПРИ ЗАКУПУВАНЕ НА ИМОТ ОТ „АРТСТРОЙ 1 ИНВЕСТМЪНТ“ НЯМА ДА ДЪЛЖИТЕ

 ФИНАЛНИ СТЪПКИ ПРИ ПОКУПКА НА ИМОТ – (ДОКУМЕНТИ И ЕТАПИ, ПРЕДИ ДА ПОЛУЧИМ СОБСТВЕНОСТТА)

 КАКВО Е ТАКСА ПОДДРЪЖКА И ЗАЩО ДА СЕ ЗАПЛАЩА?

 4 ПРЕДИМСТВА ПРИ ПОКУПКА НА КЪЩА (В КОМПЛЕКС MAJESTIC SEA VILLAGE)
 

Галерея

Для нормального функционирования сайта мы используем небольшие файлы данных, называемые куки. Дополнительная информацияЯ понимаю